Levende VerhalenReveil Ronse

GRAF GILBERT A. MALRAIT

Gilbert A. Malrait

Geboren te Central Falls RI op 7 juli 1919 en gesneuveld op 4 april 1944 in KIA Melete in Roemenië.

Gilbert Malrait werd geboren op 7 juli 1919 in Central Falls in de staat Rhode Island, hij was de zoon van recent uit Europa geïmmigreerde ouders. Zijn vader was afkomstig van Ronse en zijn moeder Anne Ellen(Nellie) van Blackburn (Engeland). Hij leefde samen met zijn ouders in Ronse gedurende de periode van 1928 tot 1939. Helaas heeft zijn moeder (Anna Ellen Bradley) hier niet zo lang geleefd, aangezien ze kort na hun terugkomst (28 juli 1928) stierf.

Na zijn afstuderen keerde hij in december 1939 terug naar Amerika. Gilbert werd ingelijfd op 24 oktober 1940 en was gelegerd in basiskampen in Massachusetts en Oklahoma voor hij in 1942 toegelaten werd in het “US Army Air Force Aviation Cadet Program” van het Amerikaanse leger. Hij werd uitgekozen om de navigatoropleiding te volgen op het Selman Army Airfield in Monroe Louisiana.

Nadien werd Gilbert toegewezen aan de crew van F.O. William Thieme op een B-24 Liberator (lange afstand bommenwerper) in het 719 Sq 449th Bombardement Groep (H) die hun basis hadden in Grottaglie, Italië.

Tijdens zijn elfde missie met als doel het ranggeerstation nabij Boekarest, werd de B-24 Liberator geraakt door vijandige jachtvliegtuigen en luchtdoelartillerie. De B-24 stortte uiteindelijk neer bij Melete, Roemenië.

2de luitenant Gilbert Malrait werd begraven op een militair kerkhof in Giurgui (Roemenië) op 5 april 1944. In september 1945 werden zijn overblijfselen overgeplaatst naar het tijdelijke Amerikaanse militaire kerkhof in Sinaia (Roemenië).

Nadien werden die in 1946 naar het Amerikaanse kerkhof in de Belgische Ardennen overgebracht waar er een centraal identificatielaboratorium was. Op 1 december in 1949 werden zijn overblijfselen geïdentificeerd en werd zijn vader ingelicht over het lot van zijn zoon. Op verzoek van Gilbert’s vader Albert, werd de bronzen kist met het stoffelijk overschot naar Ronse overgebracht op 18 augustus 1950. Twee dagen later op 20 augustus werd een begrafenisplechtigheid gehouden in het bijzijn van delegaties van zowel het Amerikaanse als Belgische leger,

Eenheidsfront Ronse en het stadsbestuur.

Zijn naam is ook vermeld op een herinneringsplaat in zijn voormalige school te Ronse (Dr. Ovide Decrolyschool Ronse), het monument voor navigators aan het Selman Field in Louisiana, het WOII monument met de namen van de gesneuvelden van Rhode Island en het orlogsmonument in Central Falls (Rhode Island) Gilberts geboorteplaats.                  

Meer info op: www.2ltmalrait-gilbert.be


Persoon – Familie

  • Gilbert A. Malrait (1919 – 19444) 2de luitenant bij de Amerikaanse luchtmacht (United States air Force – USAF)

Materiaal

Blauwe hardsteen

Architect – Uitvoerder graf

Dit graf werd uitgewerkt door Aug. Limborg te RonseWeetje

Jaarlijks wordt er, naar aanleiding van “Memorial Day”,een gepaste herdenking georganiseerd aan het graf van Gilbert Malrait.

(Memorial Day, is een Amerikaanse gedenkdag voor de overleden Amerikaanse militairen).

Gerelateerd...

advertentie
Back to top button