Levende VerhalenReveil Ronse

GRAF HARRY HASLAM – GEORGE WOOLWAY – Engelse soldaten WOI

GEORGE WOOLWAY
Over George Woolway is bijna niets gekend, hoogstwaarschijnlijk werd zijn militair dossier
vernietigd tijdens WOII.
Het enige wat er over hem is geweten, is dat hij artillerist was en dat hij in Ronse in
krijgsgevangenschap is overleden op 15 oktober 1918.


HARRY HASLAM

Harry Haslam heeft in zijn korte leven wel sporen nagelaten. Afkomstig uit een arm arbeidersgezin met acht kinderen uit de Noord-Engelse textielstad Bolton, neemt Harry op 16 jarige leeftijd vrijwillig dienst in het Engels leger. Volgens zijn medisch dossier is hij 1m65 groot en heeft een borstomtrek van 86 cm. Hij volgt een opleiding als seingever 1ste klas en wordt op 8/12/1917 uitgestuurd naar Etaples, in de buurt van Boulogne, waar zich toen het grootste Britse kamp op het vasteland bevond.

Begin april wordt het de Geallieerden duidelijk dat het Duitse leger iets van plan is en Harry wordt met zijn regiment, het Loyal Lancashire Regiment, naar Estaires gestuurd, dat zich op ongeveer 30 km van Poperinge bevindt. In de vroege ochtend van 7 april 1918 hangt er een dikke mist boven Estaires en het Duitse leger maakt hiervan gebruik om een verrassingsaanval uit te voeren.

Deze aanval luidde het begin in van het beruchte Lenteoffensief, ook gekend onder de naam “Operatie Georgette’ onder leiding van Generaal Von Ludendorff. Het was een bijzonder hevige strijd, met aan beide kanten een bijzonder hoge tol aan mensenlevens.

Harry wordt tijdens deze aanval gewond en als krijgsgevangene overgebracht naar Ronse, in de fabriek van Lagache in de Spinsterstraat. Waarom Ronse ? Omdat bezet Ronse tijdens WOI een zogenaamd Duits “Etappengebiet” was. Dit was een stad of gebied achter de frontlijn waar het Duitse leger zich kon terugtrekken om bijvoorbeeld uit te rusten na geleverde strijd, waar hun gekwetste soldaten werden verzorgd en waar ook gewonde krijgsgevangenen werden ondergebracht.

Zes maanden nadat Harry gewond krijgsgevangen werd genomen sterft hij uiteindelijk in Ronse op 18 oktober 1918, 19 jaar oud.


Symboliek

De Britse militaire graven zijn vrijwel allemaal gelijklopend uitgewerkt. Zo staat in elke rechtopstaande grafsteen (stelè) de naam, de rang/stamnummer en het symbool van de eenheid van de gesneuvelde.

Ook is elke grafsteen voorzien van een kruis dat centraal gegraveerd is, behalve wanneer de familie aangaf dat ze een andere geloofsovertuiging hadden. Tot slot hebben sommige graven een bijkomende persoonlijke inscriptie die gekozen is door de naaste familie.

Materiaal

PORTLANDSTEEN

Portlandsteen is een witachtig gesteente afkomstig van de Engelse zuidkust. Momenteel worden de grafstenen meer uit Botticcino gesteente gemaakt, wat een soort witmarmer is.

Dit gesteente vraagt immers minder onderhoud Verder zocht Nadine Dezaeytijd van de geschiedkundige kring Ronse het verhaal achter de twee jonge gesneuvelden op.

Persoon – Familie

  • Harry Haslam (1899 – 1918), Britse gesneuvelde WO1
  • George Woolway ( – 1918), Britse gesneuvelde WO1

Weetje

Na de eerste wereldoorlog besloot Groot-Brittannië de gesneuvelden niet te repatriëren. Hierdoor liggen de twee gesneuvelde Engelse soldaten die in Ronse omkwamen op het oudste gedeelte van de begraafplaats begraven.

Ter gelegenheid van de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog werd op 11 november 2018 een persoonlijk herdenkingsmoment met bloemenhulde gehouden aan de graven van Harry Haslam en George Woolway.


Psalm XIII

Oorlog zal de grond in zinken
en onder toegesproken zerken
zal geen levend mens meer merken
van wiens wijn de maden drinken

van welk jong vlees de maden eten
die nieuwste kleine speelgenoten
die niets vragen en niets weten
maar de geliefde kindergaten
overdadig wijd ontbloten
openknagen en vergroten.

Onder de uitgelooide huid
hollen zij hun plooiland uit,
verpoppen tussen blote botten
en tanden keurig klaar met rotten.

Er valt een mummiestilte maar de
opperhuid is nu de aarde,
voelt of zij de onze is
en vraagt ons wat dat bonzen is?
Dat zijn de nieuwe kindervoeten
die alweer hetzelfde moeten
doen wat al zo vaak vergaan is.
Waar dan die vliegenzwerm vandaan is?

Daar zullen gauw weer eitjes zijn
die wachten op de nieuwe wijn.

Systeem, is dit Uw stemgeluid?
Leg ons dan nog eens aan ons ui

Gerelateerd...

advertentie
Back to top button