ActiviteitenChelleFeesten

Chelle 2019 – De langste nacht van het Jaar

Op 21 december verwelkomden we het #Licht met Perzische poëzie van #Hafez en verhaaltjes en liedjes, gebracht door Teike Vos en Marc Michaël De Smet.

Eerst werden enkele linken tussen het oeroude feest #Chelle/ Yalda en het huidige #kerstmis verduidelijkt. Centraal stond de typische tafel van Chelle: een gedecoreerde, symbolische tafel met een exemplaar van de #Avesta (het “heilige boek van #Magiërs” uit de pre-Islamitische periode), noten, zoetigheden en rode vruchten, watermeloen, kakifruit en granaatappels.

Het rood verwijst naar warmte en de zon, en zo ook naar de godheid #Mithra, die volgens de #Perzische verhalen ieder jaar in eind september (begin oktober) in zijn menselijke gedaante naar de aarde komt om de wereld te helpen de kou te bevechten. Op de #Langste_Nacht viert hij #feest, drinkt hij wijn en eet hij brood aan tafel, samen met de twaalf maanden. Daarna vertrekt hij opnieuw naar de hemel in zijn kar met vier paarden.

Samen luisterden we naar de prachtige gedichten en mooie muziek, gebracht door Teike en Marc en als afsluiter zongen we samen het “#Wendelied“: “Kom licht, kom zon. Kom en maak de aarde weer warm en blij.” Na afloop was er watermeloen voor iedereen. Bedankt aan alle aanwezigen voor deze mooie avond!

Moghan Info

Moghan vzw (enk. Mogh) wil zich met haar leden en bezoekers verdiepen in de Arische/ Iraanse leer en meer bepaald de leer van Zoroaster, maar vrij, specifiek en transparant geïnterpreteerd door Moghan vzw. Mogh wil aloude (Arische/ Zoroastrische) kennis leren en ontdekken, gebruiken en verspreiden, gebaseerd op de verbondenheid tussen mens en natuur en de gelijkheid van alles en iedereen in de natuur...

Gerelateerd...

advertentie
Back to top button