Werkgroep Reveil Ronse

Yari Gielen – Werkgroep Reveil Ronse

Hallo, ik ben Yari en ben actief in heel wat verenigingen in Ronse, zoals de Reuzendragers, het stedelijk Fiertelcomité en CultuurLink. Ik hou van alles wat met erfgoed te maken heeft. Ook funerair erfgoed hoort daarbij. Jaren geleden startte ik, vrijwillig en in samenwerking met de stad Ronse, met het inventariseren van de graven op onze oude begraafplaats aan de Engelsenlaan. Ik verzamel alle informatie die over de graven en de families aan wie ze toebehoren te vinden is, inventariseer de graven en vul zo de informatie uit de archieven van de stad aan. Het einddoel is de opwaardering van onze waardevolle begraafplaats.

Ik leerde Mieke Stessens kennen via de stuurgroep van CultuurLink en al snel vonden we elkaar in onze voorliefde voor begraafplaatsen en de geschiedenis die daar verborgen ligt. Voor Reveil 2021 werkte ik, samen met enkele andere vrijwilligers, infoborden uit bij een tiental markante graven met een hoge erfgoedwaarde. Die infoborden kan je nog steeds nalezen op de begraafplaats. Op 1 november 2021 waren er gidsen beschikbaar die een extra woordje uitleg gaven bij de graven. Ook van Reveil 2022 willen we opnieuw een mooie en ontroerende belevenis maken. Het is toch mijn droom dat onze begraafplaatsen echte plekken van bezinning en rust kunnen worden, en dat dit bijzonder stuk funerair erfgoed niet verloren gaat.

Moghan Info

Moghan vzw (enk. Mogh) wil zich met haar leden en bezoekers verdiepen in de Arische/ Iraanse leer en meer bepaald de leer van Zoroaster, maar vrij, specifiek en transparant geïnterpreteerd door Moghan vzw. Mogh wil aloude (Arische/ Zoroastrische) kennis leren en ontdekken, gebruiken en verspreiden, gebaseerd op de verbondenheid tussen mens en natuur en de gelijkheid van alles en iedereen in de natuur...
advertentie
Back to top button