ActiviteitenFeestenNowroozVideos

Nowrooz 2021

Vier mee Nowrooz
In Iran en verschillende andere landen in de wereld (Afghanistan, Azarbajdjan, delen van India, Pakistan, …) begint het nieuwe jaar niet in de winter, op 1 januari, maar valt de start van het nieuwe jaar samen met de astronomische start van de lente, rond 21 maart. Dit beangrijke feest wordt Nowrooz genoemd (now = nieuw en ruz = dag). Nowrooz is eeuwenoud en heeft haar wortels in het Zoroastrisme.

Nowrooz hangt nauw samen met de cyclus van de natuur en daarom kan iedereen er zich mee verbinden.

Op zaterdag 20 maart, om 10.37 u. precies, vindt de lente zonnewende plaats. De zon komt loodrecht boven de evenaar te staan en luidt daarmee de lente in. Dit moment Nowrooz wordt in Iran en omringende landen uitbundig gevierd. Nowrooz is het feest van de hoop: een nieuw begin, een nieuw jaar, nieuw leven, nieuwe warmte… Hoop kunnen we in deze tijd allemaal goed gebruiken.
Wij wilden Nowrooz graag samen met jullie vieren in Cultuurcafé 3Magiërs, maar omdat dit niet kan, bieden wij een fijn online alternatief.

Verhalenvertelster Morgane Le Fay (Heleen Chow – Van ‘tveld) brengt enkele mooie lentevertellingen, onder andere over de oorsprong van Nowrooz. Muzikant Joachim Wannyn zet de lente muzikaal in met enkele liedjes over het thema ‘nieuw leven’. Hij brengt onder andere ‘l’abeille et le papillon’ van Henri Salvador, en een eigen instrumentaal nummer –‘Jacoba’s song’- geschreven naar aanleiding van de geboorte van zijn dochter.


Het filmpje zal online gaan op zaterdagochtend, vlak na de ‘countdown’ naar de zonnewende, die je ook via onze pagina kunt volgen.

Natuurlijk plaatsen wij ook een Haft Sin, de symbolische tafel met zeven objecten die in het Perzisch met de letter –s beginnen. Deze voorwerpen hebben allemaal een bijzondere betekenis. ‘Sekkeh’ (geld) staat voor financiële voorspoed (materiële welvaart), ‘Sombol’ (krokus) en ‘Sabzi’ (groene scheuten van bv. tarwe of linzen) voor het ontluiken van de natuur, ‘Serkeh’ (azijn) voor ouderdom, ‘Sib’ (appel) voor schoonheid, ‘Samanoo’ (een zoete pudding gemaakt van graan) voor geduld, ‘Somakh’ (een zurig kruid) voor tolerantie.…

Maak kennis met de “haft seen”
Op het moment van de zonnewende zitten families rond de “Sofreh haft seen”: een kleurig gedecoreerde tafel met zeven objecten die in het Perzisch beginnen met de letter ‘s’ (seen). Sib (appel, staat voor gezondheid), sorkheh (azijn, symbool voor overgave en tevredenheid), sekkeh (geld, staat voor voorspoed), senjed (zaad, symboliseert wijsheid), somagh (kruid, symbool voor geduld en tolerantie), sabzeh (groen, verwijst naar de lente), seer (look, symboliseert ‘desinfectie’, zuiverheid). Op de tafel wordt vaak ook een “boek der wijsheid”, vaak de Avesta, geplaatst, een spiegel (zelfreflectie), gekookte eieren (symboliseert lente, nieuw leven) en een goudvis (houdt verband met de maand in de kalender waarin Nowrooz valt).

Waarom?
Moghan wil je kennis laten maken met deze feesten en tradities, omdat ze aan de bron liggen van heel wat rituelen, ideeën en denkbeelden die vandaag nog bestaan. Het zijn bovendien niet enkel mooie maar ook heel positieve symbolen die je uitnodigen om stil te staan bij de cyclus van de natuur en het leven. Dit samen vieren en beleven schept verbondenheid, over de verschillen tussen mensen heen.

Moghan Info

Moghan vzw (enk. Mogh) wil zich met haar leden en bezoekers verdiepen in de Arische/ Iraanse leer en meer bepaald de leer van Zoroaster, maar vrij, specifiek en transparant geïnterpreteerd door Moghan vzw. Mogh wil aloude (Arische/ Zoroastrische) kennis leren en ontdekken, gebruiken en verspreiden, gebaseerd op de verbondenheid tussen mens en natuur en de gelijkheid van alles en iedereen in de natuur...
advertentie
Back to top button